Co je vlastně kuskus?

Kuskus, couscous nebo cous cous je slovo převzaté z arabštiny. Právě severoafrická kuchyně používá cou cous jako základní potravinu. Jde o spařenou obilovinu, konkrétně o pšenici, ječmen nebo proso, tvarovanou do malých kuliček podobných krupici. Přestože to na první pohled nevypadá, jde o jemnozrnnou těstovinu. Je výborným zpestřením stravy a hodí se i do dietního jídelníčku, je lehký a snadno zasytí. Obsahuje spoustu uhlohydrátů, vlákninu, bílkoviny, vitamíny skupiny B, vitamin E, vápník, železo a fosfor a velmi malé procento tuku. Napomáhá ke snižování hladiny cholesterolu v krvi, usnadňuje pohyb střev a chrání orgány trávicí soustavy před rakovinou. Cous cous se nejčastěji podává jako příloha či salát se zeleninou, masem nebo rybami, ale hodí se také k přípravě sladké kaše s ovocem nebo ořechy. Jeho příprava je velmi jednoduchá a rychlá, cous cous se zalévá horkou vodou a nechává nabobtnat.

Co říká ke kuskusus Milan Merva, specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold a osobní trenér:

„Kuskus díky rychlé přípravě a rychlé stravitelnosti často využívají sportovci jako snídani před závodem nebo tréninkem. Obzvláště ti, kteří si oblíbili jako předzávodní jídlo těstoviny, jen jim přijde příprava těstovin po ránu zdlouhavá. Výborným, dobře stravitelným a rychle hotovým jídlem před závodem je kuskus s pečeným banánem na ghí s mandlovým máslem a medem. Jako předzávodní jídlo volme kuskus necelozrnný. Kuskus zalijeme horkou vodou a necháme nabobtnat. Mezi tím si opečeme banán nakrájený na menší kousky na ghí. Potom smícháme hotový kuskus s banánem, mandlovým máslem a medem a máme hotovo. Vytvořenou kaši lze posypat práškem z nepražených kakaových bobů nebo skořicí. Celozrnný kuskus se používá především jako příloha a obohatí jídelníček o vlákninu. Kuskus lze také použít na přípravu rizota místo rýže. Kombinace kuskusu s luštěninami je pak výbornou alternativou bezmasého obědu. Rychle hotová večeře, bohatá na rostlinné bílkoviny, sacharidy a vlákninu, je červená čočka s kuskusem a strouhanou mrkví.“

Nejlepší příspěvky
Nejnovější příspěvky
Archiv

© 2017 by LaFood