top of page

Jak na podzim organismu dodat sílu!

Na podzim bychom měli mít tělo silné a odpočaté, ale opak je mnohdy pravdou. Podzim je spíše spojován se zvýšenou nemocností, oslabenou imunitou a proměnlivým počasím. Milan Merva, specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold a osobní trenér má pro vás pár tipů, jak tělu dodat potřebnou sílu, a přitom nemusíte dodržovat striktní detoxikační program.

V jídelníčku omezte potraviny s velkým množstvím živočišných tuků s převahou nasycených mastných kyselin a nahraďte je rostlinnými zdroji, obsahující omega3 nenasycené mastné kyseliny. Omega3 nenasycené mastné kyseliny mají prokazatelně protizánětlivé účinky, proto jsou vhodnou složkou našeho stravování právě v podzimních měsících. Zdroje omega 3 nenasycených mastných kyselin: mletá lněná semena nebo lněný olej, konopný olej, 2-3x týdně zařadit do jídelníčku mořské ryby. Je vhodné také do jídelníčku zařadit 2-3x týdně mandle nebo mandlové máslo. Mandle bohatě obsahují vitamin E, což je silný antioxidant.

Tipy: Lněná semena kupujte vždy v celku. Lze je snadno pomlít v mlýnku na mák. Vždy pomelte jen takové množství semen, které jste schopni ihned zkonzumovat. Skladovaná semena mohou podlehnout žluknutí.

Zařaďte do jídelníčku zdroje vitaminu C. Až 5 krát větší zdroje vitaminu C jsou rakytník, šípky a kiwi. Ze zeleniny můžeme v podzimních měsících konzumovat kysané zelí.

Udržte správnou mikroflóru ve střevech. Správná funkce střevní mikroflóry = silná imunita. Dostatek vlákniny (rozpustné i nerozpustné) v organismu zabezpečí dostatek živné půdy pro střevní mikroflóru. I když se zdroje vlákniny v podobě ovoce a zeleniny tenčí, máme možnost přijímat vlákninu z luštěnin.

Nenechte se ošálit mýty, že: „Luštěniny nadýmají, luštěniny nejsou vhodné jíst před sportem pro vysoký obsah vlákniny, luštěniny nejsou chutné, luštěniny se musí dlouho dopředu namáčet, příprava luštěnin je zdlouhavá.“

Luštěniny patřily mezi první rostliny, které člověk sbíral a později i cíleně pěstoval. Bývaly základní potravinou a často nahrazovaly maso. Také se již dříve vědělo, jak luštěniny upravovat, abychom předešli trávícím problémům a nadýmání. Lepší stravitelnosti lze dosáhnout umixováním, propasírováním, umletím a použitím vhodného koření (libeček, majoránka, saturejka, tymián) nebo v kombinaci s listovou zeleninou a zelenými natěmi. Luštěniny vždy namáčejte do studené vody, nikdy ne do teplé, mohly by zkysnout. Do vody nepřidávejte ani sůl, ani sodu. Pokud máme na přípravu málo času, lze suché luštěniny přelít dvojnásobným množstvím vařící vody, přikrýt poklicí vody a nechat 2 hodiny odstát, vodu slít, zalít studenou vodou a uvařit. Pokud máme času ještě méně, přichází na řadu červená čočka či čočka beluga, která se nemusí namáčet. Stačí ji propláchnout studenou vodou, uvařit a za 20 minut máme hotovo.

Pro lepší stravitelnost můžeme luštěniny nechat naklíčit. V průběhu klíčení se vytváří vitaminy C a E a sacharidy se mění na lépe stravitelné. Stravitelnost luštěnin může také ovlivnit kombinace s jinou potravinou. Hůře stravitelné a nadýmavé jsou luštěniny v kombinaci s bílým chlebem a pečivem, s většími porcemi masa, uzenin, tučnými mléčnými výrobky a se škrobnatou zeleninou.

Nejlepší příspěvky
Nejnovější příspěvky
Archiv
LF_MENU_GOLD_logo_2020-png.png
bottom of page